Rengöring av saxofon

Att tänka på;

1. Torka alltid ur din saxofon efter varje spelning så håller putorna längre. Använd gärna en sämskskinnstrasa med borste fastsatt på ett långt snöre (finns för saxofon), eller en saxofonsvabb.

2. Torka även av nacken/halsen samt munstycket. Det är inte ovanligt att hals och munstycke luktar mycket illa och att det växer "gröna saker" i dom, så glöm inte att även torka ur halsen och munstycket! Till de delarna behövs en annan, mindre trasa t.ex en klarinettsvabb (bomullstrasa på snöre). Ta även bort röret och torka av det.

3. Om instrumentet blir dammigt kan du använda en rakborste av gammal modell eller en mjuk målarpensel att damma med, då kommer du åt i alla skrymslen.

4. Smörj korken på halsen med jämna mellanrum med korkfett.


Var försiktig med saxofon och tillbehör

• Lyft aldrig saxofonen i nacken/halsen.
• Saxofoner är väldigt känsliga för stötar, även när de ligger i sin låda - hantera instrumentet varsamt! Tappa inte väskan, slå inte i dörrposter och framför allt cykla inte med den på pakethållaren. Idag finns det prisvärda gigbags som du kan ha instrumentet i på ryggen istället.
• Var försiktig med dina rörblad.
• Saxofoner är svårare att reparera än man tror, anlita därför en reparatör för justeringar och reparationer. Eventuella problem kan lätt förvärras om man försöker åtgärda dem själv. Detsamma gäller även för lödningar på instrumentet. Mindre reperationer kan jag åtgärda så fråga mig alltid först innan till lämnar in instrumentet till en instrumentreperatör.

Ett tips kan vara att köpa ett rengörings kit för saxofon. Det finns att köpa på de flesta musikaffärerna.