Klarinettens historia sträcker sig tillbaka till omkring år 1690, då flöjtbyggaren J. C. Denner konstruerade den första klarinetten. Instrumenttypen, där ljudet frambringas med ett s k rörblad som är fäst på munstycket, har funnits tidigare under namnet chalumeau eller skalmeja. Denner kom på att om man gjorde ett hål med en klaff på undersidan så fick man fram höga toner. Man tyckte att klangen liknade trumpetens höga toner - clarinoregistret - och därav fick det nya instrumentet namnet klarinett, som betyder liten trumpet. Klarinetten utvecklades sedan vidare under 17- och 1800-talen och fick ett alltmer förfinat klaffsystem, fram till den modell som man mest använder i dag, den s k Boehmklarinetten.

Olika stämningar och storlekar
Klarinetten byggdes tidigt i olika storlekar. Den vanligaste i dag är Bb-klarinetten. Andra ganska ofta förekommande modeller är Ess-klarinett, C-klarinett, A-klarinett och basklarinett. Namnen syftar på vilken ton det blir om man spelar greppet för noten C, som är lika på alla modeller, men alltså ger annan tonhöjd beroende på vilken modell man spelar på.

Klarinettens användning
Klarinetten är ett orkesterinstrument som används i blåsorkestrar och symfoniorkestrar, men också i folkmusik, kammarmusik och jazzmusik

Hur sköter man en klarinett? här

Mina kursplaner i klarinettspel här